Naše spotřeba masa – zdroje

Zdroje k posteru Naše spotřeba masa a její propojení se zdravím naším, planety i zvířat. Ke stažení v pdf též zde.

Doporučené složení jídelníčku

Zdravý jídelníček obsahuje z více než poloviny ovoce zeleninu a celozrnné obilniny

Evropská a severoamerická strava obsahuje příliš mnoho živočišných bílkovin a škrobové zeleniny

Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., … & Murray, C. J. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet, 393(10170), 447-492.
https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4

Průměrná současná spotřeba masa v ČR je více než pětkrát vyšší než doporučená spotřeba (80 kg vůči 15 kg)

Our World in Data: Meat supply per person, 1993 to 2017, Average total meat supply per person measured in kilograms per year. Czechia
https://ourworldindata.org/grapher/meat-supply-per-person?tab=chart&country=~CZE

Flexitariáni omezují spotřebu masa

Omezení spotřeby masa je rozšířenější než vegetariánství a veganství

Paisley E.W., (2019), 5 Things To Know About Veganuary and Veganism, GWI.
https://blog.gwi.com/trends/veganuary-and-veganism/

Nahrazení poloviny živočišných produktů rostlinnými ekvivalenty by snížilo produkci skleníkových plynů o 35%

Aleksandrowicz L, Green R, Joy EJM, Smith P, Haines A (2016) The Impacts of Dietary Change on Greenhouse Gas Emissions, Land Use, Water Use, and Health: A Systematic Review. PLoS ONE 11(11): e0165797.
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0165797

Heller, Martin, Gregory Keoleian, and Diego Rose. (2020) “Implications of Future US Diet Scenarios on Greenhouse Gas Emissions.” CSS Report, University of Michigan: Ann Arbor 1-24.
https://css.umich.edu/publications/research-publications/implications-future-us-diet-scenarios-greenhouse-gas-emissions

Naše zdraví

Obezita

Spotřeba masa přispívá k obezitě podobně jako spotřeba cukru

University of Adelaide (2016). „Meat consumption contributing to global obesity.“ ScienceDaily. ScienceDaily
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160801093003.htm
–        Wenpeng You, Maciej Henneberg (2016). Meat consumption providing a surplus energy in modern diet contributes to obesity prevalence: an ecological analysis. BMC Nutrition 2 (1) https://doi.org/10.1186/s40795-016-0063-9

Nadváhou nebo obezitou trpí v ČR 67 % mužů a 51 % žen

Český statistický úřad (2018) Průměrný Čech trpí mírnou nadváhou
https://www.czso.cz/csu/czso/prumerny-cech-trpi-mirnou-nadvahou

Srdeční onemocnění

Rostlinná strava snižuje riziko ischemické choroby srdeční a cukrovky

Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., … & Murray, C. J. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet, 393(10170), 447-492.
https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4
–        [39] Satija A, Bhupathiraju SN, Rimm EB, et al. (2016). Plant-based dietary patterns and incidence of type 2 diabetes in US men and women: results from three prospective cohort studies. PLoS Med 13: e1002039.
–        [40] Satija A, Bhupathiraju SN, Spiegelman D, et al. (2017). Healthful and unhealthful plant-based diets and the risk of coronary heart disease in US adults. J Am Coll Cardiol; 70: 411–22.

Cukrovka

Spotřeba červeného masa zvyšuje riziko cukrovky a cévní příhody

Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., … & Murray, C. J. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet, 393(10170), 447-492.
https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4
–        [42] Chen GC, Lv DB, Pang Z, Liu QF. (2013). Red and processed meat consumption and risk of stroke: a meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Clin Nutr; 67: 91–95.
–        [43] Feskens EJ, Sluik D, van Woudenbergh GJ. (2013). Meat consumption, diabetes, and its complications. Curr Diab Rep; 13: 298–306.

Rakovina

Zpracované červené maso, se solí aj. konzervanty, je závažný karcinogen

WHO (2015). Cancer: Carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat
https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat

Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T., Vermeulen, S., … & Murray, C. J. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet, 393(10170), 447-492.
https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4
–        [49] Farvid MS, Cho E, Chen WY, Eliassen AH, Willett WC. (2015). Adolescent meat intake and breast cancer risk. Int J Cancer; 136: 1909–20.
–        [50] Farvid MS, Cho E, Chen WY, Eliassen AH, Willett WC. (2014). Dietary protein sources in early adulthood and breast cancer incidence: prospective cohort study. BMJ; 348: g3437.

Antibiotika

V Evropě se 61.4 % antibiotik použije u zvířat. Jejich nadužívání vede k rezistenci bakterií

EPHA (2022). Ending routine farm antibiotic use in Europe through improving animal health and welfare
https://epha.org/ending-routine-farm-antibiotic-use/

Van Boeckel, T. P., Pires, J., Silvester, R., Zhao, C., Song, J., Criscuolo, N. G., … & Laxminarayan, R. (2019). Global trends in antimicrobial resistance in animals in low-and middle-income countries. Science, 365(6459), eaaw1944.
https://doi.org/10.1126/science.aaw1944

van der Zee, B. (2018). What is the true cost of eating meat? The Guardian
https://www.theguardian.com/news/2018/may/07/true-cost-of-eating-meat-environment-health-animal-welfare

Nový zákaz rutinního použití antibiotik v EU se kvůli aktuálním podmínkám ve velkochovech nejspíš nedodržuje

EPHA (2022). Report I Ending routine farm antibiotic use in Europe through improving animal health and welfare
https://epha.org/ending-routine-farm-antibiotic-use/

Rodriguez V. (2022). Ukončete nadměrné užívání antibiotik ve velkochovech, vyzývají vědci. Je to časovaná bomba. zvirecizpravy.cz
https://zvirecizpravy.cz/ukoncete-nadmerne-uzivani-antibiotik-ve-velkochovech-vyzyvaji-vedci-je-to-casovana-bomba-2/

Virové choroby

Virové epidemie by se výrazně omezily snížením spotřeby masa

Reddy, B. L., & Milton Jr, H. (2020). The causal relationship between eating animals and viral epidemics. Microbial physiology, 30(1-6), 2-8.
https://doi.org/10.1159/000511192

Zdraví planety

Ztráta biodiverzity

Přepočítáno na hmotnost, jen 4 % (hmoty) všech savců na této planetě žije divoce. Jen 30 % (hmoty) ptáků na této planetě žije divoce.

Bar-On, Y. M., Phillips, R., & Milo, R. (2018). The biomass distribution on Earth. Proceedings of the National Academy of Sciences, 115(25), 6506-6511.
https://doi.org/10.1073/pnas.1711842115

Carrington, D. (2018) Humans just 0.01% of all life but have destroyed 83% of wild mammals – study The Guardian
https://www.theguardian.com/environment/2018/may/21/human-race-just-001-of-all-life-but-has-destroyed-over-80-of-wild-mammals-study

Změna klimatu

Chov hospodářských zvířat odpovídá za 14,5 % produkovaných skleníkových plynů

Gerber, P.J., Steinfeld, H., …. & Tempio, G. (2013). Tackling climate change through livestock – A global assessment of emissions and mitigation opportunities. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome.
https://www.fao.org/3/i3437e/i3437e00.htm

Živočišné produkty poskytují 37 % bílkovin a 18 % kalorií, ale jejich produkce potřebuje 83 % celosvětové zemědělské půdy a produkuje 56-58 % skleníkových plynů souvisejících s potravinami.

University of Oxford. (2018). „Research reveals how the same foods create markedly different environmental impacts: And outlines a new approach to reduce them.“ ScienceDaily. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180531143008.htm
–        J. Poore, T. Nemecek. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science 360 (6392), 987-992
https://doi.org/10.1126/science.aaq0216

Carrington, D. (2018) Avoiding meat and dairy is ‘single biggest way’ to reduce your impact on Earth, The Guardian
https://www.theguardian.com/environment/2018/may/31/avoiding-meat-and-dairy-is-single-biggest-way-to-reduce-your-impact-on-earth

Spotřeba vody

Na výrobu hovězího masa se spotřebuje skoro 4x více vody než na stejné množství luštěnin

Water Footprint Network (2010). Water footprint of crop and animal products: a comparison
https://waterfootprint.org/en/water-footprint/product-water-footprint/water-footprint-crop-and-animal-products/
–        Mekonnen, M.M. and Hoekstra, A.Y. (2010) The green, blue and grey water footprint of farm animals and animal products, Value of Water Research Report Series No.48, UNESCO-IHE.
http://waterfootprint.org/media/downloads/Report-48-WaterFootprint-AnimalProducts-Vol1_1.pdf

Heinrich-Böll-Stiftung Praha, Hnutí DUHA (2014). ATLAS MASA Příběhy a fakta o zvířatech, která jíme, str. 28,
https://hnutiduha.cz/publikace/atlas-masa

Odlesňování

Odlesnění je spojeno především s chovem dobytka a produkcí soji.

De Sy, Veronique, et al. (2015). „Land use patterns and related carbon losses following deforestation in South America.“ Environmental Research Letters 10.12: 124004.
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/10/12/124004

CIFOR, (2016). Quantifying the drivers of South American deforestation,
https://forestsnews.cifor.org/41685/quantifying-the-drivers-of-south-american-deforestation

WWF (2018) What are the biggest drivers of tropical deforestation?
https://www.worldwildlife.org/magazine/issues/summer-2018/articles/what-are-the-biggest-drivers-of-tropical-deforestation

Hlavním cílem sóji z Jižní Ameriky je krmivo hospodářských zvířat v Evropě.

Elferink, E. V., S. Nonhebel, and AJM Schoot Uiterkamp. „Does the Amazon suffer from BSE prevention?.“ Agriculture, ecosystems & environment 120.2-4 (2007): 467-469.
https://doi.org/10.1016/j.agee.2006.09.009
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167880906003367?casa_token=xa1pKS8qxogAAAAA:P3AEqHO0dCDu3zeFESACDB4PFeNfzH33jEAqqOh5n2yOwdamSIJiapLecHYA69nA1u3h6ZhBo88

V ČR se asi 90 % dovezené soji použije jako krmivo.

Hnutí Duha, (2009). “ České velkochovy a expanze sóji v Latinské Americe. Co mají společného vlk hřivnatý, děti v brazilském slumu a kuře ze supermarketu? „
https://hnutiduha.cz/publikace/ceske-velkochovy-expanze-soji-v-latinske-americe

Zdraví zvířat

Velkochovy

Naprostá většina hospodářských zvířat žije ve velkochovech

Zampa, 2019 „99% of U.S. Farmed Animals Live on Factory Farms“ Sentient media
https://sentientmedia.org/u-s-farmed-animals-live-on-factory-farms/

European Commission, Directorate-General for Health and Food Safety, (2017). Welfare of cattle on dairy farms : overview report, Publications Office. https://data.europa.eu/doi/10.2875/815860

V ČR máme málo dat, ale odhady jsou 80% u dojnic a 79% u prasat.

CIWF, 2018, End the cage age. Why the eu must stop paging farm animals
https://www.ciwf.org.uk/media/7434596/end-the-cage-age-why-the-eu-must-stop-caging-farm-animals.pdf

van den Pol-van Dasselaar, A.; Hennessy, D.; Isselstein, J. Grazing of Dairy Cows in Europe—An In-Depth Analysis Based on the Perception of Grassland Experts. Sustainability 2020, 12, 1098. https://doi.org/10.3390/su12031098

Zvířata ve velkochovech zažívají chronickou bolest v důsledku deformace končetin, příliš velké hustoty zvířat a také chirurgických zákroků

Špinka M. (2018), Bolest u hospodářských zvířat. Vesmír 97, 285
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2018/cislo-5/bolest-hospodarskych-zvirat.html

Cítící bytosti

Zvířata jsou cítící bytosti. Státy v EU mají plně respektovat požadavky na dobré životní podmínky zvířat

Lisbon treaty (2009) European Union
https://food.ec.europa.eu/animals/animal-welfare_en

Citové prožitky lidských a mimolidských živočichů vycházejí z příbuzných nervových sítí v mozku. Lidé nejsou jedinými tvory, kteří disponují nervovými základy pro vznik vědomí.

Cambridge Declaration on Consciousness (2012) First Annual Francis Crick Memorial Conference, All Speakers
https://fcmconference.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/Animal_consciousness#Cambridge_Declaration_on_Consciousness